DAOP-5.1.2/B-09-2009-007

  • by

Izsák város kistérségi szerepének és vonzerejének erősítése a városközpont felújítása által
A pályázat azonosító száma: DAOP-5.1.2/B-09-2009-0007

Adatlap

Izsák Város Önkormányzata 2009. októberében pályázatot nyújtott be a Dél-Alföldi Operatív Program keretében a városközpont felújításának folytatására. A Szabadság tér parkosítása, szökőkút építése, játszótér létesítése, buszmegálló építése után tovább folytatódik a főtér felújítása a Gyógyszertár irányába. A Bottyán János utcától a Batthyány János utcáig a Dobó utca felújítása, parkolók építése, a Szabadság tér parkfelújítása, modernizálása a pékárú mintaboltig, majd a Batthyány utca felé a járda, majd a teljes Dózsa György tér felújítása valósul meg az elnyert pályázat révén. A rendőrség előtt, és a társasház előtt a burkolat felújításával igényes, kényelmes parkolási lehetőség létesül a városközpontban. A pályázat keretében a burkolat-felújítási és parkosítási munkákon túl lehetőség nyílik az Önkormányzat tulajdonában levő Gazdakör épületének külső homlokzati felújítására, és a közbiztonság javítását célzó térfigyelő kamerák elhelyezésére is.

A végleges költségekkel elfogadott támogató döntés 2010. március 2.-én született meg. A szerződéskötést és a kivitelező kiválasztását követően remélhetőleg a 2010. évi Izsáki Sárfehér Napokra elkészül a városközpont felújításának jelen, második üteme.
A projekt rövid összefoglalója:
A hátrányos helyzetű kistérség északi pólusát jelentő kisváros, Izsák város önkormányzati tulajdonú városközpontjának 2 főterét (Szabadság tér, Dózsa György tér), 4193m2-nyi összterületen kívánja felújítani pályázati forrás felhasználásával az önkormányzat. A városközpont felújításának I. üteme 2002-ben valósult meg, azóta a főtér felújításának folytatására nem volt lehetőség. A projekt keretében tervezzük megvalósítani a város üzleti és kulturális életének helyszínéül szolgáló városközpont KOMPLEX FEJLESZTÉSét, mely a hivatali ügyintézések csomópontja is. A fejlesztés által biztonságosabb és esztétikusabb városközpont jön létre, mely a megújuló akadálymentes parkolóval, az új kerékpártárolókkal, a balesetmentes kerékpáros és gyalogos közlekedést biztosító térburkolatok révén, az újonnan elhelyezendő utcabútorok által, a közbiztonságot növelő térfigyelő kamerák által, illetve a Gazdakör épületét is érintő gazdaságélénkítő felújítással növeli a térség népességmegtartó képességét és a lakosság megelégedettségét. A városközpont jelentős részén a burkolatok már elöregedtek, kopottak, a kapcsolati ívek nem megfelelő sugarúak, esztétikailag és közlekedésbiztonságilag is problémásak. A projekt azon túl, hogy javítja a központ minőségét, megkönnyíti számos közintézmény megközelítését, erősíti a vállalkozások gazdasági funkcióit, javítja a közlekedésbiztonságot és a városképet, melyek együttesen hozzájárulnak a település gazdaságának és idegenforgalmának a fellendüléséhez.

A projekt összköltsége: 82 296 299,-Ft

A megítélt támogatás: 73 539 972,-Ft

Az igényeltnél mintegy kétmillió forinttal kevesebbet ítélt meg a pályázatot bíráló bizottság, így a tervekhez képest a térfigyelő kamerákra jut kevesebb összeg, és elmarad a buszváró létesítése a Sárfehér Vendéglővel szemben. Buszvárók létesítésére, felújítására az Önkormányzat a Kiskőrösi Kistérség önkormányzataival közösen nyújtott be pályázatot, így reményeink szerint a kistérségi pályázat által sikerül majd felújítanunk a buszvárókat lehetőleg buszöböllel, és fedett buszváró létesítésével.

A jelen pályázatban 89,36% a támogatási intenzitás, ami azt jelenti, hogy ismét sikerült minden a célra szánt forintunkhoz 9 másikat hozni a városba a sikeres pályázat útján.

A főtér felújításának jelen, második ütemének tervrajza a tervező előzetes hozzájárulásával az alábbiakban megtekinthető internetes lapjainkon.