Szent László, a lovagkirály rockopera Izsákon

Szent László, a lovagkirály címmel a középkori lovagi tornák hangulatát idéző, nagykosztümös népi rockoperát mutat be Izsákon a Nemzeti Lovas Színház.

Az ősbemutató sajtótájékoztatóját ma tartották a Biczó csárdában. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyarságkutató Intézet támogatásával elkészült, csatajelenetekkel tűzdelt, látványos darab ősbemutatóját 2021. július 9-én, 20:00 órai kezdettel adják elő.A sajtótájékoztatón megjelent és beszédet mondott Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere; dr. Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója, dr. Bozóky Imre, Izsák megbízott alpolgármestere és Pintér Tibor, a Nemzeti Lovas Színház igazgatója.Prof. Dr. Kásler Miklós rendkívüli mélységben, tudományos alapossággal mutatta be Szent László életét, erényeit és ebből felépülő kultuszát. Elmondta, Szent László a magyar történelemnek talán a legemelkedettebb, a magyarságot a leginkább megtestesítő személyisége.- Ahogy Prohászka Ottokár fogalmazott, Szent László hitelesítette Szent István művét, a kereszténységet benne ismerte meg a magyarság, mert ő testesítette meg a magyarság ősi hagyományait, a vitézséget, a nemességet, a szakralitást, amelyet nagy fejedelem ősei képviseltek itt a földön – mondta a miniszter, aki beszédében kiemelte: komoly feladat egy szent király ránk hagyott örökségét megjeleníteni, hiszen a történelmi hűség mellett arra is törekedni kell, hogy napjaink, ősi hagyományoktól sokszor elszakadó embere is megértse az üzenetet. Dr. Horváth-Lugossy Gábor elmondta, hogy örömmel fogadta a Nemzeti Lovas Színház ajánlását e mű feldolgozására. Egy éve tart a közös szakmai munka, amely grandiózus és feszített, hiszen minden apró részlet gondos kidolgozást és pontos beazonosítást igényel a Kutatóintézet részéről is, a jelmezektől kezdve a korhű használati tárgyakig, szövegkönyvekig. Hozzátette: a darab egyszerre 2-3 különböző korszakban játszódik majd, Szent László, Nagy Lajos király és a jelenkor idősíkjaiban. A főigazgató végezetül elmondta azt is, hogy ez a darab képes lesz átadni Szent László nagyságát, üzenetét és mindazt a kereszténységi töltetet, amellyel ő rendelkezett. Pintér Tibor színház igazgató elmondta, hogy a teátrum célja az, hogy egy minőségi, nagy magyar kosztümös darabot mutassanak be a közönségnek, amelyben 100 színész-szereplő és 60 lovas vesz részt és gondosan kidolgozott csata- és kaszkadőrjelenetek gazdagítják a látványvilágot. Hozzátette: a mű a színészeknek is nehéz feladat, hiszen egy szent királyt életre kelteni hatalmas felelősség, és komoly feladat a fiatalokat megismertetni a történelmi hősökkel.

Pintér Tibor a beszéde végén élőben elénekelte Szent László áriáját. A Szent László, a lovagkirály című népi rockoperát Deák-Lőrincz Andrea és Mészáros László írta. Az előadás főszereplői: Pintér Tibor, Ilyés Jenifer, Pápai Kíra, Papadimitriu Athina és Mohácsi Márk.

Jegyek a jegy.hu oldalán vásárolhatók!

https://www.jegy.hu/pro…/szent-laszlo-a-lovagkiraly-122653