TOP-2.1.2-15-BK1-2016-00005 – zöld város kialakítása – A Kossuth tér arculati megújítása, piactér kialakítása

  • by

2019 | 01 | 09

Projektindítás

top-2.1.2-15-BK1-2016-00005 – zöld város kialakítása – A kossuth tér arculati megújítása, piactér kialakítása – Projektindítás

Izsák Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a TOP-2.1.2-15-BK1 azonosítószámú „Zöld város kialakítása” című felhívásra. A projekt keretében 330 000 000 Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a városközpont akcióterületének gazdasági, társadalmi és környezeti szempontból történő, funkcióbővítő megújítása valósul meg.

A tervezett tevékenységek között megjelenik a Városházával szomszédos Kossuth Lajos tér zöld- és burkolt felületeinek megújítása, egy új, fedett piaccsarnok kialakítása a Kecskeméti út és a Katona József utca sarkán, a kialakítandó új piaccsarnok mellett a Kisizsáki-összekötőcsatorna partján és a Kecskeméti út Kossuth Lajos térig tartó szakaszán környezetrendezési feladatok ellátása.

A projekt az izsáki piac fejlesztésével közvetlenül járul hozzá a helyi gazdaság élénkítéséhez, a vonzó üzleti környezet megteremtéséhez, a helyi gazdasági infrastruktúra fejlesztéséhez, ezáltal közvetetten a munkahelyteremtéshez és a népesség megtartásához. A Kossuth tér fejlesztésével megújul a városközpont, emelve ezzel Izsák általános környezeti állapotát, turisztikai vonzerejét. A tervezett fejlesztések növelik a városközpont gazdasági súlyát, míg a zöldfelület-fejlesztések élhetőbb települési környezetet teremtenek a lakosság számára.

A projekt megvalósítási időszakon túlmutató eredményeként megvalósuló főbb gazdaságfejlesztési és településfejlesztési elemek mindegyike tovagyűrűző társadalmi, gazdasági és környezetei hatásokkal bír, hozzájárulva Izsák fenntartható fejlődési pályára állásához.

2019 | 03 | 04

Nincs akadálya a folyttaásnak

A Zöldváros projekt megvalósításához újabb támogatás érkezett, ami lehetővé teszi a kivitelezés eredeti tervek szerinti megvalósítását.

A beruházás teljes költsége 438 417 973 Ft, amelyből 377 822 625 Ft az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatása. A településen élők 2021.10.31-ig birtokba vehetik a tervek szerint megújult, megszépült városrészt.

2019 | 06 | 19

Ünnepélyes alapkőletétel

A „Zöld város kialakítása” című pályázat alapján, 440 millió forintos támogatással valósul meg a város központjában lévő Kossuth tér arculati megújítása, valamint a Kecskeméti út és a Katona József utca sarkán új, fedett piaccsarnok építése. Az ünnepélyes alapkőletétel előtt Mondok József polgármester köszöntötte a projekt megvalósításában résztvevő szervezetek képviselőit és a megjelent vendégeket.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében kifejtette, hogy a megyei önkormányzat rendelkezésére álló keretéből, a megye minden településén történik valamilyen fejlesztés. Izsákon összességében 1,1 milliárdos fejlesztés valósul meg, amely hamarosan bölcsődeépítési projekttel is kiegészül. Örömmel nyugtázta, hogy a megye egy újabb, korszerű körülményeket biztosító, helyi értékesítési ponttal gazdagodik. Ennek a legfőbb előnye egyrészt, hogy a termelők helyben tudják értékesíteni a megtermelt áruikat, a vásárlók pedig friss, jó minőségű termékekhez juthatnak.

Alapkövet elhelyezték: Mondok József polgármester; Kicsiny László, a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója; Pohankovics András, az Akker-Plus Tüzelő- és Építőanyag Kereskedelmi Kft. projektvezetője; Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke; Utasi Péter, az Up-Tech Kft. ügyvezető igazgatója.

A köszöntők után, az építmény alapjába helyezték el a tervrajzokat, napi újságot és a projektleírást tartalmazó kapszulát. Zárszóként Mondok József polgármester, Szabó Katalin, Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. projekt menedzser és Fekete-Szántói Katalin, az Up-tech Kft. munkatársa eddig végzett munkáját köszönte meg egy-egy virágcsokor kíséretében. Végezetül, reményét fejezte ki, hogy a kivitelezők tudják tartani a 2019. december 10-i átadási határidőt, mert az avatás alkalmával itt szeretnék megrendezni a város első kolbászfesztiválját.

A projekt munkálatait május elején kezdte meg a kivitelező. Az izsákiak számára borzalmas látványt nyújtott központi park öreg fáinak kivágása. A fák kivágása és a gyökérzet eltávolítása elég munkaigényes művelet. Csak a leromlott állapotú fák kivágása nem tette volna lehetővé a park egységes felújítását. A tervezetet elnézve, a napi használathoz jobban illeszkedő térkialakítás, az új fák telepítésével már az ősz végére újra kellemes környezet várja használóit. (Az átalakítás munkálatairól a galériában láthatnak képeket.)

A Zöld Város projekt munkálatival párhuzamosan zajlik, az „Esély Otthon” pályázat keretében, a régi óvodaépületből, négy – teljesen berendezett – szolgálati lakás kialakítása, pályakezdő fiatalok számára. A város ezzel kíván lehetőséget teremteni, hogy reális alternatívává váljon a helyben maradás, illetve az ideköltözés.

2019 | 08 | 10

Javában tartanak a felújítások

Javában tartanak a Kossuth Lajos tér felújítási munkálatai Izsákon. A Zöld Város Program keretében, 75 millió forint támogatásból megújuló főtér a vele szemben lévő tér tükörképe lesz. A téren a világítási rendszert fejlesztik és a vízelvezetést is korszerűsítik, ároklefedést kap a rendszer. A munkálatok első szakaszában az Alföld flórájába illeszkedő új fákat, valamint nemes növényfajtákat ültetnek helyükre.

A korábbi években már részben renoválták a téren álló szobrokat, de a felújítás során minden darabot restaurálnak és szintén szeptemberben egy új, 1956-os gránit emlékművet is lelepleznek majd, melyet egy tavaly elnyert pályázat keretében építenek meg hatmillió forintból. A meglévő három emlékművel együtt a tér immár egy szoborpark arculatát is magára ölti a ligetben. Az újjáépítés során a város parkolóhelyeinek száma is bővül, hiszen 16 egyedi kocsiállást is kialakítanak a tér mentén. Az újjávarázsolt teret szeptember végén tervezi átadni a városvezetés.

2022 | 01 | 20

PROJEKTZÁRÁS

Izsák Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a TOP-2.1.2-15-BK1- Zöld város kialakítása című felhívásra. A 377 822 625 forintos, vissza nem térítendő Európai Uniós forrásból a Kossuth Lajos tér megújítására és piactér kialakítására került sor.

A projekt célja Izsák városközponti akcióterületének gazdasági, társadalmi és környezeti szempontból történő, funkcióbővítő megújítása volt.

A beruházás során megtörtént a Városházával szomszédos Kossuth Lajos tér zöld- és burkolt felületeinek megújítása. Egy új fedett eladók, vásárlók és üzemeltetők/fenntartók szempontjából minden igényt kielégítő, a teljes akadálymentesítés követelményrendszerének megfelelő piaccsarnok kialakítása is megvalósult a Kecskeméti út és a Katona József utca sarkán. A piaccsarnok a környezeti és pénzügyi fenntarthatóságot elősegítendően kedvező energetikai mutatókkal bír.

Az új piaccsarnok mellett a Kisizsáki-összekötőcsatorna partján és a Kecskeméti út Kossuth Lajos térig tartó szakaszán környezetrendezési feladatok ellátására is sor került. A közbiztonság javítása érdekében térfigyelő kamerarendszer építettek ki a projekt megvalósítási helyszínein.

A projekt az izsáki piac fejlesztésével közvetlenül járul hozzá a helyi gazdaság élénkítéséhez, a vonzó üzleti környezet megteremtéséhez, a helyi gazdasági infrastruktúra fejlesztéséhez, ezáltal közvetetten a munkahelyteremtéshez és a népesség megtartásához is. A Kossuth tér fejlesztésével megújult a városközpont, emelve ezzel Izsák általános környezeti állapotát, turisztikai vonzerejét. Az elkészült fejlesztések a jövőben növelni fogják a városközpont gazdasági súlyát, míg a zöldfelület-fejlesztések élhetőbb települési környezetet fognak teremteni a lakosság számára.

A projekt megvalósítási időszakon túlmutató eredményeként megvalósuló főbb gazdaságfejlesztési és településfejlesztési elemek mindegyike tovagyűrűző társadalmi, gazdasági és környezetei hatásokkal bír, hozzájárulva Izsák fenntartható fejlődési pályára állásához.