TOP-4.1.1-16-BK1-2017-00017 – Egészségház kialakítása Izsákon

  • by

http://www.bacskiskun.hu/onkormanyzat/top-megyei-projektek/egeszseghaz-kialakitasa-izsakon

ÁLTALÁNOS ADATOK

Kedvezményezett neve: Izsák Város Önkormányzata

Projektazonosító: TOP-4.1.1-16-BK1-2017-00017

Projekt megnevezése: Egészségház kialakítása Izsákon

Támogatás aránya: 100%

Projektzárás időpontja: 2021. szeptember 28.

HÍREK

/2021. szeptember 01./

Ünnepélyes keretek között adták át az Egészségházat

Szeptember 1-jén ünnepélyes keretek között adták át az új Egészségházát. A település lakó immáron igényes, minden igényt kielégítő, a legmodernebb felszerelésekkel ellátott épületben vehetik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat.

/2020. augusztus 18./

Pozitív elbírálásban részesült többletköltség igény

A település 11 920 000 Ft vissza nem térítendő európai uniós többlettámogatásban részesült. A támogatás összege így 91 920 000 Ft.

/2018. június 06./

Izsák Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a TOP-4.1.1-16 Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése megnevezésű felhívásra. A projekt keretében, 80 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból, egy vadonatúj Egészségház kerül kialakításra a településen. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

A projekt célja: Izsák Város Önkormányzata egy egészségközpont kialakításáról döntött, az ellátások egy helyre történő integrálásával. A jelenlegi Táncsics Mihály Általános Iskola épületéből (6070 Izsák, Kossuth Lajos u. 35. szám) a Kossuth Lajos és a Gorkij utca sarkán kerülne kialakításra egy egészségügyi szolgáltató központ. A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében Izsákon iskolaépítés valósul meg /a 47/2015 (III. 2.) Korm. rendelet alapján kiemelt jelentőséggel bír/ a Kossuth Lajos u. 37. és a Gorkij utca 2-4 szám alatti telkeken, így a Kossuth Lajos u. 35. szám alatti épület felszabadul. A fejlesztésben érintett a gyermek háziorvosi ellátás, amely iskola egészségügyi tevékenységet is végez, a város 4 körzetre osztott felnőtt háziorvosi ellátásai, 2 fogorvosi ellátás, valamint 2 védőnői körzet. Ehhez az érintett épület teljes felújítása mellett belső átalakításokra, valamint az építmény bővítésére van szükség. A beruházás során fentiek alapján ingatlankiváltás és bővítés történik. A bővítmény tekintetében jelen pályázat keretében energiahatékonysági intézkedés történik.

A projekt tartalma: A projekt során az eddig 3 külön épületben működő 1 gyermek háziorvosi, 3 felnőtt háziorvosi, 2 fogorvosi praxis és 2 védőnői szolgáltatás egy épületbe történő integrálása valósul meg. Az általános iskola felújításával, átalakításával és bővítésével létrejövő egészségügyi szolgáltató központ maximálisan hozzájárul a gyógyító-megelőző tevékenységen keresztül az egészségügyi alapellátások kapuőri szerepének biztosításához, Izsák lakosságának népesség-megtartó képességének növeléséhez. A projekt keretében megvalósuló önállóan nem támogatható, választható tevékenységek: – Eszközbeszerzés – Udvarfejlesztés – Parkoló-férőhely és akadálymentes parkoló férőhely kialakítása – Iskolaorvosi tevékenységnek is helyet adó helyiség fejlesztése. A fejlesztés során új építés nem valósul meg, egy meglévő épülethez kerül minimális bővítmény kialakításra, illetve átalakítás, felújítás történik az ingatlan kiváltásával és a funkcionalitását vesztett épületek más célra történő hatra hagyásával, a gazdaságos és hatékony együttműködés érdekében. A jelenlegi iskolának helyt adó kétszintes intézmény átalakításával és felújításával az Izsák településen külön ingatlanokban működő 3 felnőtt háziorvosi körzet, 1 gyermek háziorvosi körzet, 2 fogorvosi körzet, 2 védőnői körzet egy komplexumba kerülne integrálásra. A beruházás keretein belül eszközök beszerzése, továbbá udvarrendezés, parkolók kialakítása is tervezett.

A projekt várható eredménye: A projekt egyaránt célozza a lakosság igényeinek kielégítését, a megmaradt egészségérték megőrzésével, a preventív ellátások szélesítésével, a beteg állapotának összehangolt kezelésével, ugyanakkor az egészségügyi ellátásban dolgozók megtartását, valamint az önkormányzat működési költségeinek csökkentését.  Bővül a településen elvégezhető szűrővizsgálatok köre, amelyek során a korai felismeréssel és gyors reakcióval javulhatnak a gyógyulási esélyek, sőt a munkaképesség mielőbbi visszaállítása is. Az orvosok közvetlenül, személyesen együttműködve, tudnak konzultálni a beteg általános, teljes, szakmai szemmel meghatározó egészségügyi állapotáról, amely az egészségügyi alapellátások minőségi javulását, szolgálja. A lakosság számára olyan komplex intézménycsomag valósulna meg, amely hozzájárul az egészségük visszanyeréséhez, fenntartásához, megőrzéséhez, s ezáltal a település népességmegtartó képességéhez.

.

.

.

.