Tíz éves az izsáki őszi képzőművészeti alkotótábor

Október második hetében immár tizedszer került megrendezésre az izsáki őszi képzőművészeti alkotótábor, amely Ziegler Németh Ferenc izsáki festőművész kezdeményezésre indult útjára 2011-ben.

Az első táborozás a kezdeményező tanyáján zajlott, majd kilenc éve, Prikkel László támogatása révén, a Vino étterem és panzió lett az otthonuk. Idén is ide érkeztek a vidéki művészek, akikhez néhány izsáki kollégájuk is csatlakozott, s töltöttek el együtt egy tartalmas alkotói hetet Izsákon.

Október 9-én, a tábor záró kiállításán Szabó József, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke köszöntötte az alkotókat és a közönséget, egyebek mellett kifejezve afeletti örömét, hogy immár tíz éves jubileumát ünnepli az izsáki tábor. A köszöntés után dr. Bozóky Imre alpolgármester nyitotta meg a tárlatot, hangsúlyozva, hogy a város ugyanolyan szívesen ad otthont ma is a táboroknak, mint amilyen szívesen fogadták annak idején az indítását, hiszen a falakon látható idei képek is csak megerősítik, hogy e tábor rangos visszatérő kulturális eseménye a városnak, s helye volt, van és lesz is Izsákon. Mindketten elismerésüket és köszönetüket fejezték ki az alapítónak.

Fotó: Faragó Gábor

Ziegler Németh Ferenc a kezdetekről, az évtized alatt Izsákon megfordult művészekről, munkáikról, a táborok hangulatáról, s az évek során kialakult szakmai, baráti kapcsolatokról szólt, hangsúlyozva azt is, hogy fő támogatójuk, az önkormányzat mellett számos más támogató is melléjük állt, akiknek szintén megköszönte a segítséget. Záró gondolataiban egyebek mellett így fogalmazott: „A tíz év alatt rengeteg élmény, emlék, festmény született, melyekkel nem csak mi alkotók, hanem reményeim szerint vendégszerető városunk is gazdagodott. Bízom a folytatásban.”