IZSÁKI SÁRFEHÉR NAPOK – VÁROSI FESZTIVÁL

  • by

1. A nemzeti érték megnevezése

IZSÁKI SÁRFEHÉR NAPOK – VÁROSI FESZTIVÁL

2. A nemzeti érték szakterületi besorolása

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG

3. A nemzeti érték fellehetőségének helye

IZSÁK

4. A helyi értéktárba vétel sorszáma, ideje: 1/8/2015

1936 óta rendezik meg Izsákon, a helyi speciális szőlőfajtáról, a Sárfehérről elnevezett városi napokat. Az 1929-es világválság után kialakult, a mezőgazdaságot különösen is sújtó nehéz gazdasági helyzetből való kiútkeresés közben határozták el az akkori izsákiak, hogy létrehoznak egy olyan háromnapos rendezvényt, amellyel maguk felé fordíthatják az országos érdeklődést. Felhívhatják a szélesebb közvélemény figyelmét is mindarra a kincsre, amelyet az izsáki határ ad, s amelyet az izsáki parasztok, iparosok, kézművesek megtermelnek, elkészítenek. Ezért a program alkalmából nagyszabású kiállításokon tették közszemlére a helyben termelt terményeket, iparos, kisiparos termékeket, e mellett színvonalas kulturális programokat is rendeztek. Az első Sárfehér napok fővédnökéül Darányi Kálmán földművelési minisztert nyerték meg, aki személyesen is ellátogatott a rendezvényre, így országos figyelmet kapott a program. 

A háború felé haladó politikai helyzetben aztán a siker ellenére sem ismételték meg a rendezvényt, csak a háborút követően néhányszor, majd az 1970-es, 80-as években háromszor. 1991-től viszont minden év szeptemberének utolsó hétvégéjén megrendezésre kerül az izsáki ünnep, az eredetihez hasonló struktúrában és célokkal. A szándék a régi. A helyben létrehozott szellemi, kulturális és termelési értékekre, s magára a városra terelni a tágabb közvélemény figyelmét. Termény, termék és képzőművészeti kiállítások keretében tárjuk a látogatók elé a helyben készült és előállított értékeket. Mindezek mellé sztárfellépőket felvonultató szórakoztató és kulturális programok is társulnak. Valamint az a hagyomány is folytatódik, hogy földművelési miniszterek, államtitkárok nyitják meg évről évre a Sárfehér Napokat.

Méltó alkalom az ünnep az évi, illetve egy-egy időszak önkormányzati fejlesztéseinek, beruházásainak és a városi kitüntető címek – Izsák Díszpolgára, Izsákért Emlékérem – átadására is. A térség egyik legkiemelkedőbb őszi programja a Sárfehér Napok, melyre az ország távolabbi településeiről, sőt külföldről is sokan ellátogatnak. A három nap alatt évről évre mintegy húszezren fordulnak meg a különböző programokon. 

1993-tól kapcsolódik a Sárfehér Napok programjához a Sárfehér Fogathajtó Kupa elnevezésű országos fogathajtó verseny, amely gyorsan az egyik legrangosabb hazai versennyé vált. Nemzetközi fordulói is vannak, valamint több mint egy évtizede a magyar bajnokság zárófordulója az izsáki verseny, ahol az egyes, a kettes, a négyes, valamint a póni kategória magyar bajnokait avatják. 2013-ban négyesfogtahajtó Európa-bajnokság, 2014-ben egyesfogathajtó világbajnokság zajlott a Sárfehér Napok keretében. E fogatversenyek, köztük az Eb-vel és a vb-vel szintén jól szolgálják az alapcélt, minél többen ismerjék meg Izsákot, az izsáki termékeket, terményeket, sport és művészeti értékeket.

2006-tól országos motoros találkozó is a program része, mely a motorosok körében olyan rangos eseménnyé vált, hogy alkalmanként 8-900 motor tart felvonulást a városban. Ez az egyik legnagyobb létszámot vonzó motoros találkozó. Izsákon, a Sárfehér Napok keretében zárják az ország motorosai az adott évi szezont.