KOLON KUPA FUTÓVERSENY

1. A nemzeti érték megnevezése

KOLON KUPA FUTÓVERSENY

2. A nemzeti érték szakterületi besorolása

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG

3. A nemzeti érték fellehetőségének helye

IZSÁK

4. A helyi értéktárba vétel sorszáma, ideje: 1/1/2018

Az első versenyt 2008. május 10-én szervezte meg egy futást kedvelő baráti társaság (Cséplő Zoltán, Sörös István és Sörösné Boldocki Tímea) a város Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat munkatársaival együttműködve, a megyei futó-körverseny ötödik állomásaként a fogathajtó pályán, a Kolon-tói nádas és az erdősáv mentén. Innen ered a futóverseny logója is, „nádas előtt egy futó alak sziluettje”. 

Azóta, az évenként, május közepén megrendezett versenyekre nemcsak a helyiek és a környékbeli településekről, de az ország minden tájáról, sőt külföldről is érkeznek versenyzők, köztük számos ismert futó is. A körverseny jelleg megszűnése után a Kolon Kupa Futóverseny, a régió jelentős versenyévé nőtte ki magát és bekerült az országos futónaptárba is. Az eddigi versenyek 2-300 fő részvételével zajlottak. 
A futóversenyen megrendezésre kerül a 300 m-es Ovis-futam, az alsó tagozatosok részére a 800 m- es futás, valamint a 2500 m-es, 5000 m-e és 15 km-es távú futóversenyek. Előnevezés lehetséges, a hosszabb távokon chipes időmérés van. A futóverseny megrendezése nemcsak a versenyzésről, hanem a sportolás megszerettetése, az egészséges életmód népszerűsítése, emberi kapcsolatok ápolásáról is szól. A Kolon Kupa versenyekről aktuális információk a Kolon Futóklub honlapján találhatók.