Újjáalakult az Izsáki Gazdakör

1922. április 2-án hozták létre először az izsáki gazdák érdekvédelmi szervezetét, az Izsáki Gazdakört. A második világháború után, a kommunista hatalom mint minden önszereveződést, a gazdaköröket is felszámolta. Jöttek a téeszek, az állami gazdaságok, ahol a gazdák egyéni érdekei már nem léteztek, nem létezhettek.

A rendszerváltás után, a földek tulajdonviszonyainak visszarendezésével azonban, újra kezdték szervezni a gazdaköröket Magyarországon. Izsákon ez 1992. január 5-én történt meg. Az akkor alakult izsáki szervezet hosszú időn át működött komoly létszámmal, ám végül a tagok nagyobb részének elidősödésével, fokozatosan megszűnt tevékenykedésük.

2022. február 18-án közel húsz fővel azonban ismét újjáalakult az Izsáki Gazdakör. Az alakulóülés a régi gazdaköri épületben – mely már 1922-ben is otthont adott a szervezetnek – zajlott, melyen jelen volt dr. Feldman Zsolt az Agrárminisztérium államtitkára, Gáspár Ferenc az Agrárkamara megyei elnöke és Gubán Gyula a Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke.

Feldman Zsolt köszöntő gondolataiban arról szólt, hogy fontos az összefogás, hiszen bármely területen nehéz egyedül érvényesülni. Így van ez a mezőgazdaságban is. Jól látható, hogy szakmai, beszerzési, értékesítési együttműködések nélkül nagyon nehéz boldogulni. Egyebek mellett azért is, mert a mai gazdálkodás nagyon összetett, pályázatok sora nyílt eddig is, s nyílik ezután is, melyekhez való hozzáférésben szintén nagy segítség egy olyan szervezet, mint a gazdakör. A mai mezőgazdaság tudásalapú, a gazdálkodói szakmai ismeretek mellé, plusz tudás is szükséges. Ennek megszerzésében, működtetésében is segít az összefogás. A minisztérium komoly tudást, információkat tud mindehhez biztosítani. Az is nagyon fontos, hogy hogyan mutatja meg magát a gazdatársadalom, milyen képet tudnak magukról, munkájukról kialakítani, felmutatni. Ehhez is hatékony együttműködés kell.

Gáspár Ferenc az Agrárkamara megyei elnöke és Gubán Gyula a Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke örömmel fogadták a kör megalakulását, s szervezeteik támogatását ajánlották fel.

Az alakuló ülésen Gucsi Tamást választották meg a gazdakör elnöknek, s Ő. Kovács Tibort, valamint Raáb Ferencet az elnökség tagjainak.