Itt a farsang, áll a bál…

Vízkereszt lezár egy sötét időszakot, és utat nyit a tavaszi napfordulót megelőző vidám, régi gyökerű farsangnak.A farsang a tél és a tavasz küzdelmének szimbolikus megjelenítése. Időszaka vízkereszttel kezdődik, és a húsvétvasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetével zárul.

A farsangi jókedv, mulatság eredetileg a tavasz eljövetelén érzett örömnek volt a kultikus kifejezése. Ezek a gonoszűző, termékenységvarázsló álarcos, alakoskodó szokások többnyire februárban – farsang végére, farsang „farkára” összpontosulnak.

Az idei évben óvodánkban a farsang több szempontból is rendhagyónk mondható. Egyfelől a pandémia miatt felülíródtak az óvodai farsangi szokásaink. A szülőknek nem volt lehetőségük bejönni az óvodába, és felöltöztetniük a gyermekeiket a jelmezükbe. Azonban az óvoda dolgozói mind – óvodapedagógusok, pedagógiai asszisztensek, dajkák, de még a z intézményvezető is- serényen sürögtek-forogtak, hogy minél gyorsabban megtörténjen a gyerekek átöltöztetése. Köszönet nekik, hogy minden gyermek hamar elkészült.

Másfelől, intézményünkben először – a megszokott egy napos helyett- három napos volt a farsang, amely február 08- február 10 között zajlott. Az első napon tartottuk a hagyományos jelmezes farsangot. A gyermekek jókedvét szolgálta az is, hogy az óvoda dolgozói is beöltöztek változatos jelmezekbe. Voltak doktor nénik és ápoló nővér, konyhatündér, szmájli, bohóc, Piroska, katicabogár, nyuszi, zebra…

A Covid-19 járvány miatt a jelmezek csoportos bemutatása nem valósulhatott meg. Fél kilencig megtörtént a gyülekezés, a gyermekek megismerkedtek a jelmezekkel. Majd ezután a csoportszokásoknak megfelelően zajlott a délelőtt többi része: a közösen megtanult dalokkal, mondókákkal, versikékkel, tánccal, mulatsággal, az ünnephez kapcsolódó játékokkal. Érkezetek farsangi finomságok is a szülőktől, amit ezúton is köszönünk.

A második napon valósult meg az „állatok farsangja”. Erre a napra minden csoport készített különféle állatos fejdíszeket, álarcokat, medálokat. Lehetőség volt arra is, hogy óvodásaink behozzák a saját állatos maszkjukat is, és örömmel csereberélték egymás között. Emellett az óvó nénik állatos dalokkal, versekkel készültek. Sőt mi több, arcfestéssel varázsolták át a gyerkőcöket az általuk kiválasztott állatfigurává.

A harmadik napon, a színfarsangon, a színek kaptak főszerepet. Minden csoport választott magának egy színt. Ez a szín megjelent a gyermekek és az óvó nénik öltözékén, mondhatjuk úgy is, hogy „összeöltöztünk”. A csoportszoba dekorációjában, az asztalterítőkben is külön megjelent az alapszín. A kiválasztott alapszínt kiemelve – de a többi színnel együtt- játszottunk, festettünk, énekeltünk. Köszönjük, hogy a szülők partnerek voltak benne.

Természetesen, az óvodai életben a farsangi hangulatra való előkészületek már napokkal ezelőtt megkezdődtek. Az óvó nénik verseket, dalokat, körjátékokat tanítottak a gyermekeknek. Megismertették őket a farsangi hagyományokkal, népszokásokkal (időjóslás, az állatok életmódjának összekapcsolása az időjárási változásokkal, farsangi állatalakoskodás játékai). A csoportszobák, az öltözők apránként megteltek a farsangi dekorációkkal, jelképekkel. A rajzos-kézműves foglalkozások is az álarcosbál körül forogtak.

Bár az egyes csoportok nem ünnepelhettek együtt, ennek ellenére örömmel kijelenthetjük, hogy egy örömteli, varázslatos ünnepi hetet tudhatunk magunk mögött!

Gregus Tímea Annamária

Galéria