Izsáki tanácskozás a vízmegtartásról

A Homokhátság vízmegtartása címmel szervezett szakmai tanácskozást június 17-én Izsákon az Önkormányzat, az Izsáki Gazdakör és a Nemzetei Agrárgazdasági Kamara Bács-kiskun Megyei szervezete.

Dr. Bozóky Imre alpolgármester köszöntője után Tasnádi Gabriella, a Kamara vezető vízgazdálkodási szakértője tartott lényegre törő előadást a téma iránt érdeklődő megjelenteknek. Egyebek mellett arról szólt, hogy a vízmegtartás megvalósítása három szintű feladat: 1. Állami vízvagyonkezelés, vízvisszatartás. 2. Önkormányzati csapadékvíz gazdálkodás, vízvisszatartás. 3. Gazdálkodók mezőgazdasági vízgazdálkodása, vízvisszatartása. Mindezek infrastruktúrájának finanszírozása uniós és nemzeti keretekből valósítható meg. A Homokhátságot érintő vízmegtartási megoldás mintegy 240 milliárd forintos beruházást igényelne. Jelenleg a projekt tervezése zajlik. A terv várhatóan egy év múlva készül el, ezt követően indulhat a megvalósítás, amennyiben rendelkezésre áll a pénzügyi keret. A koncepció szerint alapvető fontosságú, hogy úgy a csapadékvizet, mint a tisztított szennyvizet ne eresszük „szabadjára” hanem megfelelő tárolókba, pufferekbe gyűjtsük úgy, hogy azok nyomán pótlódhasson a talajvíz, hiszen nem az öntözés a nagyobb körben kívánatos és hatékony megoldás, hanem a csapadékvíz és a tisztított szennyvíz visszatartása, hasznosítása, a talajban történő „szétterítése”.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy égetően fontos feladat a vízvisszatartás, hiszen évente minimum 45 milliárdos kárt okoz a szárazság a mezőgazdaságban. Ahogyan abban is egyetértés volt, hogy valós eredmények csak összefogással érhetők el. Ezzel együtt az is elhangzott, hogy a megvalósítás feltételeként bizonyos érdekegyeztetések is elkerülhetetlenek, hiszen a megemelkedő talajvízszint nem mindenkinek előnyös, ahogyan az is ismeretes, hogy a természetvédelem és a gazdálkodók érdekei sem feltétlenül esnek egybe.

Dr. Bozóky Imre alpolgármester hozzászólásában elmondta, hogy az Izsáki Önkormányzat az elhangzottakhoz hasonlóan gondolkodik a vízmegtartásról, ezért két tározót tervez létrehozni a városból kivezetett csapadékvíz megfogására.