Beszélő házak

Beszélő házak projektünk e heti épülete ugyancsak a Rákóczi úton található. Várjuk a történeteket, információkat.

Előző heti házunk múltjáról már több információnk van. Ahogy a poszt alatti beszélgetésből kirajzolódott valamikor a múlt század elején a Radványi család tulajdona volt az épület majd a kollektivizálás idején elvették. Később a Bakonyi család vásárolta meg.

A fotót Radványi Margótól kaptuk a képen a nagyszülők láthatók a ház udvarán.

Radványi Margó elmondása szerint nagyszülei Molnár László és felesége K. Szabó Zsófia építette 1905-ben. A második világháború vége felé elvették a házat ahová katona tiszteket költöztettek. A háború után visszakapták majd pedig eladták a Bakonyi családnak.

Bakonyi Brigitta kedves történetet osztott meg velünk – Kis gyerekként többször jártunk náluk. Arra emlékszem, hogy belül is stílusosan, igényesen volt berendezve, a folyosón pedig egy asztal mindig tele volt a gyerekeknek mindenféle finomságokkal. Ez annak idején nagy dolog volt.

Heibl Anita pedig a következőket írta – Nagymamánk Rácz Lászlóné barátnője volt Bakonyiné Teca néni. A piactér környékéről költöztek a férjével abba a házba. Férje hirtelen meghalt, a néni évtizedekig ott élt még haláláig. Többször jártunk ott mi is.

Köszönjük az információkat!