TOP-1.4.1-19-BK1-2019-00001 Három-csoportos bölcsőde fejlesztése Izsákon

  • by

/2019. október 19./

Elnyert pályázat

Újabb 21 Bács-Kiskun megyei Önkormányzat bölcsődei fejlesztésére irányuló pályázatában született pozitív döntés – közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a megyeházán a jó hírt Rideg László, a megyei önkormányzat elnöke.

Az eredetileg 63 milliárd forintos Bács-Kiskun megyei TOP-os keret jelenleg már 70 milliárd forint felett jár – mondta bevezetőjében Rideg László. – Mivel pedig vannak, és lesznek is újabb fejlesztési kiírások, ezért rövidesen további növekedés várható.

Rövidesen megkötjük a településekkel a szerződéseket, és azt követően azonnal megkapják a teljes összeget. Ez azt is jelenti, hogy nem kell önerőt hozzátenniük a pályázati pénzhez – hangsúlyozta Rideg László.

A most bölcsődefejlesztésre támogatást elnyert települések között szerepel Izsák is, ahol a pályázatnak köszönhetően modern bölcsődei körülmények között cseperedhetnek majd a jövőben a város legkisebb lakói.

/2020. május 5./

Projektindítás

Izsák Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a TOP-1.4.1-19-BK1 – Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése felhívásra, Három csoportos bölcsőde fejlesztése Izsákon címmel. A projekt keretében 331 000 000 Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból egy vadonatúj bölcsőde építése valósul meg.

Az új, 3 csoportos, 3×12 gyermek elhelyezésére alkalmas bölcsőde a Kodály Zoltán utca 2. szám alatt (hrsz: 2016/1), a település központjában épül majd meg. A projekt tartalmazza a beruházás építési költségeit, valamint a teljeskörű bölcsődei gondozás-neveléshez szükséges berendezési tárgyakat, bútorzatokat, eszközöket, fejlesztő eszközöket és a komplett konyhatechnológiát. Az épületben a csoportszobák mellett helyet kap a szociális és iroda blokk, raktárak és melegítő konyha. Főzőkonyha kialakítására szakértővel történt egyeztetést követően nincs lehetőség. A készételek beszerzése engedéllyel rendelkező főzőkonyháról lesz biztosítva. Az ételek készentartása, átmeneti tárolása, főzőedénybe adagolása, újra hőkezelése, kiadagolása, tálalása történik. Az udvaron terasz, játszóudvar, az épület előtt 26 parkoló és 21 kerékpártároló várja majd a dolgozókat és a szülőket.

Az új bölcsőde létrehozásával települési szinten nagyobb befogadó kapacitás jön létre, hiszen a 8 férőhelyes minibölcsőde mellé további 36 férőhely kerül kialakításra, így összesen 44 bölcsődés korú gyermek napközbeni ellátása lesz biztosítva.

/2020. november 19./

Elnyert többletöltség

A projekt többletköltséget nyert, így az eredeti 331 millió forint helyett 361,49 millió forint vissza nem térítendő támogatás áll a rendelkezésre a három csoportos bölcsőde kialakításához.

 /2021. március 9./

Javában tartanak a munkálatok

Gőzerővel, és jó ütemben haladnak a munkálatok Izsákon, a három csoportos bölcsőde kialakítását illetően. A vizesblokkok kialakítása megkezdődött, több helyiségben pedig már a belső fal- és padlóburkolatok, illetve a nyílászárók is behelyezésre kerültek.  Ezzel egyidőben az épület előtti tereprendezés is folyamatban van.

/2021. június 11./

Majdnem kész

Néhány végső simítás és hamarosan elkészül Izsák új bölcsődéje.  A csoportszobák, raktárak, nevelői szobák, mosdók, a konya már kialakításra kerültek. A csoportszobákban vidám függönyöket és fejlesztő játékokat helyeztek el, amelyek csak arra várnak, hogy birtokba vegyék őket a legkisebbek. Az épület bejárata vidám, többszínű festést, az épületi előtti tér pedig tér pedig igényes térburkolatot kapott. 

/2021. szeptember 28./

Projektzárás

Befejeződött a bölcsődefejlesztés a településen. A projekt eredményeként települési szinten nagyobb befogadó kapacitás jön létre, hiszen a 8 férőhelyes minibölcsőde mellé további 36 férőhely került kialakításra, így összesen 44 bölcsődés korú gyermek napközbeni ellátása lesz biztosítva a jövőben. Továbbá a fejlesztéssel a település népesség és munkaerő megtartó képessége nő. A beruházás hozzájárul a gyermeket nevelő szülők munkaerőpiacra történő visszatéréséhez, ezáltal a foglalkoztatás növeléséhez is.