Triplacsokis epertorta

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortához:

A piskótához: 30 dkg liszt, 12 g sütőpor, 8 dkg holland kakaópor, 1 csipet só, 30 dkg cukor, 2 db tojás, 60 ml olaj, 200 ml tej, 100 ml presszókávé, 4 dkg tejföl

Az étcsokikrémhez: 18 dkg étcsoki, 180 ml tejszín, 8 dkg vaj, 1 ek porcukor, 3 ek mascarpone

A tejcsokikrémhez: 18 dkg étcsoki, 130 ml tejszín, 8 dkg vaj

A fehér csoki krémhez:, 10 dkg fehér csoki, 50 ml tejszín, 8 dkg vaj, 1 ek porcukor, 1 vaníliás cukor

A rétegzéshez: eperdzsem, pár szem eper

A díszítéshez: 1 marék eper

A piskótához a lisztet, sütőport, kakaót és sót összekeverjük. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük az olajat, tejfölt, kávét és tejet. Összekeverjük a száraz és nedves keverékeket és szétosztjuk 3 db sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába, majd 180 ˙C-os sütőben tűprópáig sütjük (kb 25-30 perc). A krémekhez a csokikat külön tálakba rakjuk és leöntjük mindegyiket, a krémhez írt mennyiségű forró tejszínnel. Megvárjuk amíg felolvad a csoki, majd homogénre keverjük a krémeket és hűtőbe rakjuk őket teljes kihűlésig (kb 1 óra). A megsült piskóták púposabb tetejét levágjuk egyenesre, hogy ne dőljön fel a torta összeállítás közben, Mikor kihűlt mindhárom krémalap, robotgéppel kihabosítjuk őket, amíg lágyabb de formáját megtartó krémeket kapunk (ha túl sokáig keverjük, kicsapódhat a tejszín, és rögössé válik a krém). A krémekbe ekkor belekeverjük a többi hozzávalót. Ha kicsit lágynak tűnnének, hűtőbe rakjuk még kis időre. Az egyik alsó tortalapot megkenjük az étcsokikrém kb 2-3-ával, úgy, hogy középen hagyunk egy kb 6 cm átmérőjű részt üresen. Ezt a részt megtöltjük kb 3 evőkanálnyi eperlekvárral és beleszórunk 2-3 apró kockákra vágott epret ( a többi krémet a torta oldalára és tetejére használjuk majd). Erre rárakunk egy újabb piskótalapot, amire hasonlóképpen kenjük rá a tejcsokikrémet (kb 4-5 kanálnyit elteszünk a torta oldalára), a közepére pedig szintén eperlekvár és apróra vágott eper kerül. Erre jön az utolsó réteg piskóta. A torta középső részét körbekenjük a tejcsokikrémmel, az alját pedig az étcsokikrémmel, így kissé összemosódott, „ombre” hatást kapunk a torta szélén. Pár szem eperrel és a maradék étcsokikrémmel díszítjük a tortát.

Beküldő: Németh Hella