Országos Könyvtári Napok Izsákon

2006. óta többféle hagyományt követve, de tartalmában mindig sokféle újdonságot kínálva kerül sor az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében az Országos Könyvtári Napok eseményeire, a szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozatára minden év októberében. A vészhelyzet idején a könyvtárunk aktívan vett részt az online tájékoztatást, kikapcsolódást segítő programokban. Az idén felértékelődött a személyes találkozások lehetősége.

Az Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskolával együttműködve az olvasás világnapja alkalmából tartott programsorozathoz kapcsolódva interaktív programon vehettek részt azok a tanulók, akik megosztották kedvenc olvasási élményeiket társaikkal és nevelőikkel.

Könyvtárunk rajzpályázatot hirdetett a magyar népmese napja alkalmából az alsós tanulók és kvíz játékot a felsős tanulók részére. A gyönyörű pályamunkákat megtekinthetik a könyvtár ablakában.

Ebből az alkalomból látogatott el hozzánk a három első évfolyam, ahol az Ezüst Gólya Nyugdíjas Klub tagjaival találkozhattak a kisdiákok. A generációk találkozása igen jól sikerült, a gyerekek örömmel hallgatták a meséket, és a régi történeteket.

A 2021. évi Országos Könyvtári Napok eseményeinek tervezésekor figyelembe vettük a megváltozott körülményeket, a könyvtárak gyors alkalmazkodását a pandémiás helyzethez. Jelentősen bővült az online szolgáltatások köre, erősödött a könyvtárak társadalmi szerepvállalása, figyelmet kapott a könyvtárosok tudása, helytállása. Az októberi napokban felértékelődik a személyes találkozások lehetősége, erre alapozva több program került megrendezésre.

Pintér István történész, ezredes tartott előadást az „Aradi tizenhárom” címmel.

A sokféleség nem probléma” rendezvényünkön Péntekné Szépvölgyi Anna és Kuti Lajosné édesanyákat lehetett „kikölcsönözni” egy-egy beszélgetésre. Anna kisfia Ármin egy ritka betegséggel született, Anita betegsége miatt elvesztette egyik szeme világát.

Kávénapot” tartottunk, a nap folyamán betérő olvasókat egy-egy finom és forró csokival, kávéval, kapucsínóval és teával vendégeltük meg. Olvasóink lelkesen készültek, hamarosan süteményekkel, gyümölcsökkel telt meg a könyvtár, vidám beszélgetés és kávézás mellett olyan sikere lett a napnak, hogy olvasóink kérését figyelembe véve, rendhagyóvá kívánjuk tenni ezt az őszi programot.

Vargáné Pál Klára Rita, Kullai Sarolta