TOP-3.2.1-16-BK1-2017-00027 – Egészségügyi centrum energetikai korszerűsítése

  • by

Projektazonosító: TOP-3.2.1-16-BK1-2017-00027

Támogatás aránya: 100%

Megvalósítás vége: 2021. augusztus 18.

A projekt célja: Izsák Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program stratégiai céljaihoz igazodva tervezte meg az izsáki közintézménye energetikai fejlesztését. A projektben tervezett beavatkozások elengedhetetlenek a klímaváltozás mérséklése vonatkozásában. A projekt keretében egy teljesen új, energetikai szempontból is korszerű épület kerül kialakításra. A behelyezett műanyag nyílászárók, és az energiatakarékos világítási rendszer biztosítják az épület energiahatékonyságot. Az épület előtt akadálymentes parkolót hoznak létre. Az energiahatékonyság javítására irányuló tevékenységek magukba foglalják az egészségház épületének a külső hőszigetelését, padlásfödém szigetelését, nyílászáró cseréjét és a fűtési rendszerének fejlesztését, melyek az energetikai felmérésbe bevont szakemberek javaslatain alapultak. A fejlesztéssel érintett épület akadálymentesítésével megvalósul a fogyatékossággal élők közszolgáltatásokhoz és közösségi élethez való egyenlő esélyű hozzáférése.

A projekt tartalma: A projekt legalapvetőbb célkitűzése, hogy az intézmény által kibocsátott szén-dioxid mennyisége csökkenjen, továbbá az épületek fajlagos primer energiafogyasztása olyan mértékben változzon, mely a jogszabály szerinti követelményértékeknek megfelel. A beruházás közvetlen célja az Izsáki Egészségház épületének energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése, amely a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentését szolgálja. A megvalósuló értékmegőrző és értéknövelő beruházás révén a létesítmény környezettudatosan, gazdaságosan és megbízhatóan üzemeltethetővé vált.

A projekt várható eredménye: A beruházás során megvalósul az épület hőszigetelése, nyílászáróinak cseréje. A beruházás során megvalósul egy 15 kW-os napelemes rendszer kiépítése. A beruházás során megvalósul az épület akadálymentesítése. A projekt egyaránt célozza a lakosság igényeinek kielégítését, a megmaradt egészségérték megőrzésével, a preventív ellátások szélesítésével, a beteg állapotának összehangolt kezelésével, ugyanakkor az egészségügyi ellátásban dolgozók megtartását, valamint az önkormányzat működési költségeinek csökkentését.


TOP-3.2.1-16-BK1-2017-00027
Egészségügyi centrum energetikai korszerűsítése
PROJEKTZÁRÁS

2021. augusztus 18.

Izsák Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a TOP-3.2.1-16 – Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése című felhívásra. A 106,859 millió forintos, vissza nem térítendő uniós forrásból az Egészségügyi centrum energetikai korszerűsítése valósulhatott meg.

Izsák Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program stratégiai céljaihoz igazodva tervezte meg az izsáki közintézménye energetikai fejlesztését. A projektben tervezett beavatkozások elengedhetetlenek a klímaváltozás mérséklése vonatkozásában.

A projekt keretében egy teljesen új, energetikai szempontból is korszerű épület került kialakításra. A behelyezett műanyag nyílászárók, és az energiatakarékos világítási rendszer biztosítják az épület energiahatékonyságot. Az épület előtt akadálymentes parkolót hoztak létre. Az energiahatékonyság javítására irányuló tevékenységek magukba foglalták az egészségház épületének a külső hőszigetelését, padlásfödém szigetelését, nyílászáró cseréjét és a fűtési rendszerének fejlesztését, melyek az energetikai felmérésbe bevont szakemberek javaslatain alapultak. A fejlesztéssel érintett épület akadálymentesítésével megvalósul a fogyatékossággal élők közszolgáltatásokhoz és közösségi élethez való egyenlő esélyű hozzáférése.

A projekt legalapvetőbb célkitűzése, hogy az intézmény által kibocsátott szén-dioxid mennyisége csökkenjen, továbbá az épületek fajlagos primer energiafogyasztása olyan mértékben változzon, mely a jogszabály szerinti követelményértékeknek megfelel. A beruházás közvetlen célja az Izsáki Egészségház épületének energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése, amely a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentését szolgálja. A megvalósuló értékmegőrző és értéknövelő beruházás révén a létesítmény környezettudatosan, gazdaságosan és megbízhatóan üzemeltethetővé vált.