IZSÁKI ARANY SÁRFEHÉR SZŐLŐBŐL KÉSZÜLT VÉDETT EREDETŰ BOR ÉS PEZSGŐ

  • by

1. A nemzeti érték megnevezése

IZSÁKI ARANY SÁRFEHÉR SZŐLŐBŐL KÉSZÜLT VÉDETT EREDETŰ BOR ÉS PEZSGŐ

2. A nemzeti érték szakterületi besorolása

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZER GAZDASÁG

3. A nemzeti érték fellehetőségének helye

IZSÁK

4. A helyi értéktárba vétel sorszáma, ideje: 1/12/2015

Izsákon a borkészítésnek több évszázados hagyományai vannak. A helyi fajtából, a Sárfehérből szintén már a megjelenésekor is főleg bort készítettek, mivel íze kellemesen aromás, s értékes savai miatt tartós. Szódavízzel a legjobb fröccsbor. Normál gazdasági viszonyok között  mindig volt piaca is az izsáki bornak. Visszaesés csak gazdasági válságok idején volt tapasztalható. 

A Sárfehér bor újabbkori nagy felfutását az Izsáki Állami Gazdaságban 1972-ben megkezdett pezsgőgyártás hozta meg. Nem ok nélkül, hiszen a Sárfehér tartóssága, savassága miatt az egyik legjobb pezsgőalap. A belőle készült Pompadour (később ezek mellé a Caludius) márkanevű izsáki (édes, félédes, száraz) pezsgőket zömében a Szovjetunióba, Csehszlovákiába, Lengyelországba és a Német Demokratikus Köztársaságba szállították, tízmilliós tételekben évtizedeken át. Borként ebben az időszakban kevésbé forgalmazták. (Egyébként a német Henkel cég, az izsáki szőlő pezsgőgyártásban hasznosítható értékeit már jóval korábban felismerte, hiszen az 1920–30-as években e célból vásárolta nagy tételekben, mint alapanyagot.)

Az Izsáki sárfehér borként való sikerei az 1990-es évek vége felé az Agárdy-telepi pincészetnél megindult, úgynevezett reduktív, kímélő borkészítési eljárás megindulásával, bevezetésével kezdődtek, s azonnal komoly eredményeket is hoztak. Az 1997-es és az 1999-es évjáratú Sárfehér minőségi borát 1999-ben és 2000-ben beválasztották a ,,Magyar Zászlós Borok,, rendjébe. Az 1997-es évjáratú 100 százalékban Sárfehér alapborból készült fajtapezsgő, pedig 2001-ben a XI. Alföldi Borok Versenyén és a XXVII. Országos Borversenyen is aranyérmet nyert. A hungarikum borok országos versenyein mind a mai napig úgy borként, mint pezsgőként, minden esztendőben nagyarany, arany és ezüst minősítések sorát szerzi az Arany sárfehér.

Gasztronómusok az Arany sárfehér bort elsősorban disznótoros ételek, töltött káposzta és egyéb hasonló karakterű étkek kísérőitalaként ajánlják.

A védett eredetű Arany sárfehérből pezsgőt a Royalsekt Zrt. Agárdy-telepi pincészete gyárt. Eredetvédett Arany sárfehér bort a Royalsekt Zrt, a Gedeon Birtok Kft. és a Birkás pincészet állít elő.