IZSÁKI TÉSZTA MAJÁLIS – VÁROSI FESZTIVÁL

  • by

1. A nemzeti érték megnevezése

IZSÁKI TÉSZTA MAJÁLIS – VÁROSI FESZTIVÁL

2. A nemzeti érték szakterületi besorolása

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG

3. A nemzeti érték fellehetőségének helye

IZSÁK

4. A helyi értéktárba vétel sorszáma, ideje: 1/9/2015

2009. május 9-én a Vino étterem udvarában került megrendezésre az első izsáki tészta majális. A Prikkel László és Rácz Sándor ötlete alapján létrehívott programhoz azonnal csatlakoztak az Izsáki Házitészta Kft. családi vállalkozás tulajdonosai, Juhász Sándor, Juhász Sándorné és családjuk. Az első alkalommal az alapanyagot, a tésztát biztosították a főzőknek, majd mint társ főszponzor és rendező társultak Prikkel Lászlóhoz.

A létrehívó szándék, miszerint a hagyományos népi gasztronómia értékeinek megőrzése, átadása fontos dolog – s mindez nem csupán a vendéglátásban, élelmiszeriparban tevékenykedők ügye, hanem a szélesebb közönségé is – sokak elgondolásával találkozott. Az első programon nyolc csapat főzött, majd a következő években akkora érdeklődés támadt, hogy a fesztivált ki kellett vinni a város főterére, mivel évről évre közel száz csapat kívánta megmutatni hagyományos tészta ételeit, s ehhez már a vendéglő udvara szűkösnek bizonyult..

A családias hangulatú főzés mellett szórakoztató színpadi programok várják minden alkalommal a felnőtteket és a gyerekeket. Igazi családi rendezvénnyé vált az Izsáki Tészta Majális, amely minden év májusában kerül megrendezésre.