KOLON TAVI MADÁRVÁRTA

  • by

1. A nemzeti érték megnevezése

KOLON TAVI MADÁRVÁRTA

2. A nemzeti érték szakterületi besorolása

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG

3. A nemzeti érték fellelhetőségének helye

IZSÁK

4.  A helyi értéktárba vétel sorszáma, ideje:1/31/2015.

A Kiskunsági Nemzeti Park III. számú, Izsák melletti Kolon-tavi törzsterületén 1997-ben hozták létre a Madárvártát. Két matyói tanyaépületet alakítottak át úgy, hogy ott egész évben folyhat madármegfigyelési és gyűrűzési munka, valamint ilyen célú táborok is szervezhetők a helyszíneken. 

A Madárvárta otthont ad a Kolon-tavi madártani, geológiai, botanikai és egyéb kutatásoknak. Munkatársai aktív szerepet vállalnak a Kiskunsági Nemzeti Park oktatási programjában, mely keretében nyílt napokat szerveznek gyűrűzési bemutatóval egybekötve. Lehetőséget biztosítanak kis csoportok nomád táborozására, ahol a diákok vezető tanáruk segítségével, a Madárvárta eszközeinek használatával terepi, természetismereti gyakorlatra tehetnek szert.

A Madárvárta működése során lehetőségeihez mérten részt vesz a Kiskunság madárvilágának felmérésében, számos védett faj mentési programjaiban és egyéb gyakorlati természetvédelmi munkákban (pl. odú-telepítés, fészkelőszigetek létesítése és karbantartása, műfészkek kihelyezése, sérült madarak mentése). A szűkebb, saját területeiken végzett munkán kívül gyűrűzési akciókat szerveznek a közeli Böddi-székre és a Tiszaalpári-öblözetbe is.