Használt sütőolaj gyűjtés Izsákon

Korunk egyre fontosabb kihívása a környezetvédelem, benne a különböző területeken felhasznált anyagok újrahasznosítása. Ennek egyik ága a használt sütőolaj begyűjtése és feldolgozása. Ebben nyújt segítséget az izsákiaknak a Raklapos Bolt.

A bolt tulajdonosa, Molnár Endre ötlete nyomán került a sárga színű sütőolajgyűjtő edény a bolt bejáratához. A kezdeményezés amellett, hogy segít védeni a környezetet, még jótékony célt is szolgál, ugyanis a begyűjtött olaj után járó, kilogrammonkénti 25 Ft-ot az izsáki óvodának ajánlották fel, míg a nagykőrösi boltjuknál elhelyezett edény termelte bevételt a helyi Rehabilitációs Szakkórháznak utalják át.

Tehát, aki teheti gyűjtse össze otthon a használt sütőolajat, s azt zárt edényzetben helyezze el a gyűjtőponton.

„A háztatásokban keletkező használt sütőolaj és sütőzsiradék a környezetbe jutva rendkívül káros hatást fejt ki. A leggyakrabban az anyag a lefolyókba kerül, ahol a hidegebb csatornafalra tapadva egy része lerakódik, melyhez a későbbiekben újabb szennyeződések tapadhatnak, így akár dugulást is okozhat. Más anyagokkal keveredve olyan vegyületet képezhet, amely a csatornarendszert kikezdheti és károsíthatja is. A szennyvíztisztítókba kerülve hozzájárul a „zsírdugók” kialakulásához, mely a rendszer üzemzavarát okozhatja, növelve ezzel az üzemben tartási költségeket.

Az élővízen szétterülve olyan oxigénzáró réteget képez, amely a vízi élőlények oxigénellátását akadályozza. Egyetlen liter használt sütőolaj egymillió liter ivóvizet tesz fogyasztásra alkalmatlanná.

A földbe jutva károsítja a talajflórát, a komposztba öntve lassítja a lebomlási folyamatokat. Állati takarmányba keverve a rákkeltő anyag visszakerül a táplálékláncba.

A CseppetSem! Program a lakosság körében keletkező használt sütőolaj, sütőzsiradék, kókusz- és pálmaolaj országos szintű, hálózatos rendszerű, térítésmentes szelektív begyűjtésére szolgál, mely egyre több helyen érhető el. A gyűjtőpontlista a www.cseppetsem.hu oldalon érhető el. Az anyagokat a gyűjtőpontokon „cseppmentesen”, azaz lezárt csomagolásban lehet leadni, így nincs kiömlésveszély. A gyűjtőpontokon korlátlan mennyiségű anyag adható le, melyet leszűrni sem kell.

A szelektív gyűjtés mindannyiunk érdeke! A környezetvédelmi hasznon túl fontos, hogy az összegyűjtött anyag 100%-ban újrahasznosításra kerül: a zaccot biogázüzemben elektromos energia előállítására használják fel, míg a cseppfolyós anyagból biodízel alapanyag készül.

A 100%-os magyar tulajdonban álló, a CseppetSem! Programot üzemeltető cég az összegyűjtött anyagokat kizárólag magyarországi üzemekbe juttatja el, így a rendszer teljes mértékben a hazai körforgásos gazdaságot erősíti.

A CseppetSem! Program társadalmi felelősségvállalási programja nyomán a partnerek részére juttatott – összegyűlt anyagmennyiség után járó – támogatás a települések helyi közösségeit erősíti.

Mindannyiunk érdeke a használt sütőolaj és sütőzsiradék szelektív gyűjtése, a felnövekvő nemzedékek egészségének védelme és a környezetromlás megakadályozása!”(Forrás: www.cseppetsem.hu)