Guruló múzeum várta a gyerekeket az iskola parkolójában

Szeptember elsején indult útjára a Petőfi Irodalmi Múzeum, amely 2023 augusztusáig fogja járni hazánkat és a környező országokat, ami közel 200 településen várja majd a gyerekeket. Hatalmas öröm, hogy a Kiskőrösről induló tárlat, már az első héten Izsákra látogatott, ahol egész nap várta a gyerekeket egy izgalmas tárlatvezetéssel, természetesen a felnőttek is betekinthettek délután ingyenesen a múzeumba.

A guruló múzeum elsődleges célja, hogy minél többen megismerjék Petőfi Sándor életművét, nagyszerűségét és zsenialitását, de nem a sablonos megszokott módon, hanem egy élményszerű, új megközelítésben. Ahol olyan információkhoz juthattunk hozzá, amiket eddig nem igazán vagy egyáltalán nem tudtunk Petőfiről, mint például a költővé válás, a társadalmi mobilitás, az életpálya megválasztása, a közéleti szerepvállalás, az irodalmi élet szervezése vagy a családalapítás.

A kiállítás gerincét 10 kiemelt gyűjteményi darab alkotja, mely a képzeletbeli utazás egy-egy állomását jelzi. Ilyen többek között a költő édesapja, Petrovics István mészárosbárdja; a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca; vagy éppen egy biliárddákó, melyet Petőfi a törzshelyén, a Pilvax kávéházban használhatott. Minden relikviához tartozik egy-egy kiemelt vers, valamint több idézet, kézirat, művészeti alkotás és irodalomtörténeti érdekesség is.

Makai Marianna